Cykler, løbehjul, bagage og dyr

Regler for cykler og større løbehjul

Du er velkommen til at tage din cykel og løbehjul med i offentlig transport, men reglerne og priserne er forskellige alt efter om du rejser med bus, tog eller metro. 

Se, hvilke retningslinjer der gælder for bus, tog og metro her
Busser og havnebusser

Du kan medbringe din cykel gratis i Movias busser og havnebusser på hele Sjælland, Lolland-Falster og Møn. 

For at sikre plads til alle rejsende gælder følgende undtagelser:    

  • Det er ikke tilladt at medbringe cykel eller el-løbehjul i myldretid på linje 1-100 herunder A-busserne og 5C samt alle S-busser. Myldretid gælder mandag-fredag fra klokken 07:00-09:00 og 15:30-17:30. Vær opmærksom på, at selvom du er steget på inden myldretid, er det ikke tilladt at færdiggøre din rejse med cykel / el-løbehjul i myldretid. 
  • Det er ikke tilladt at medbringe cykel eller el-løbehjul natten til lørdag og søndag fra klokken 00:30-04:30 i natbusser og linje 1A, 2A, 4A, 5C, 6A, 7A og 9A. På alle øvrige linjer må du gerne medbringe cykel eller el-løbehjul om natten. 
  • Minibusser, som måler under 12 meter, medtager ikke cykler eller el-løbehjul. Følgende buslinjer betjenes med minibusser: 71, 72, 74, 77, 78, 151, 152, 196, 197, 198, 243, 499, 513, 561, 562, 563, 565, 566, 571, 572, 585, 586, 712, 721, 724, 751, 752, 755, 760, 761, 762, 771, 772, 773, 774, 778, 791, 792, 834, 835, 847, 848, 851 og 875. Vær dog opmærksom på, at enkelte buslinjer kan betjenes med både almindelige busser og med minibusser.  

Cyklen eller el-løbehjulet skal anbringes midt i bussen og skal spændes fast med sele. 

I bussen er der højst plads til to enheder – det kan være en cykel, et el-løbehjul, en kørestol eller en barnevogn. Den kunde, som er steget på først, har fortrinsret til pladsen.  

S-toget

Cykler og løbehjul må medbringes i hele driftstiden.

Du må dog ikke stå af eller på med cykel og større løbehjul på Nørreport Station mellem kl. 7.00 og 9.00 samt mellem kl. 15.30 og 17.30 på hverdage.

Du må ikke medtage cykler og større løbehjul i togbusser, der indsættes som erstatning ved sporarbejder eller ændringer i trafikken.

Metroen

I Metroen må cykler og større løbehjul ikke medbringes på hverdage mellem kl. 7.00 og 9.00 samt mellem kl. 15.30 og 17.30.

Dette gælder året rundt, også i sommermånederne juni, juli og august.

Når du har cykel eller større løbehjul med i Metroen, skal du have en cykelbillet. Se her, hvor du kan købe din cykelbillet. 

Regionaltog, InterCity, InterCity Lyn og Øresundstog

Cykler og større løbehjul må medbringes i hele driftstiden.

Du skal altid have cykelpladsbillet til rejse med regionaltog, InterCity, InterCity Lyn, Lyn+ og Øresundstog. Se her, hvor du kan købe din cykelpladsbillet. 

Du må ikke medtage cykler og større løbehjul i togbusser, der indsættes som erstatning ved sporarbejder eller ændringer i trafikken.

Der er særlige regler og priser for cykelmedtagning i tog mellem Danmark og Tyskland, samt for rejser over Øresund og til Bornholm. Læs mere på dsb.dk

Lokaltog

Det er gratis at medbringe cykel og større løbehjul i alle Lokaltog.

Foldecykler, børnecykler, ladcykler m.m.

Foldecykler og (el)løbehjul

Du må gerne medtage foldecykler og (el)løbehjul, der fylder mindre end 30 x 60 x 100 cm, i lokaltog, bus og metro uden køb af en cykelbillet. Cyklen / løbehjulet skal transporteres sammenfoldet under hele rejsen.

(El)løbehjul, der ikke overholder disse krav, skal overholde øvrige regler for cykelmedtagning.

DSB kan have særlige regler for medtagning af (el)løbehjul. Se venligst dsb.dk.

Børnecykler

Børnecykler kan medbringes, hvis de ikke overstiger målene for bagage, som er 30 x 60 x 100 cm, og hvis der er mindst en betalende kunde med.

Specialcykler, cykelvogne og større cykler

Du må ikke medtage påhængsvogne, Christianiacykler, longjohns, ladcykler, tandemcykler og andre store cykler i bus, tog og metro.

Segway og benzindrevne køretøjer

Det er ikke tilladt at medbringe Segways eller køretøjer, der drives med benzin eller andet let antændeligt brændstof.

Regler for større løbehjul og sammenklappede cykler

Hvis din sammenklappede cykel eller dit løbehjul er større end 100x60x30 cm svarer det til at tage en cykel med, og skal derfor følge reglerne for cykelmedtag. 

Rejsende med cykel

Regler for bagage

Du må gerne tage kufferter, rygsække, tasker eller lignende gratis med i det omfang, der er plads. Det enkelte stykke bagage må maksimalt måle 30 x 60 x 100 cm. Personalet kan give nærmere anvisninger om placering af den medbragte bagage. Det er altid personalet, der vurderer, om der er plads, og om bagagen er til gene.

Du må gerne medtage musikinstrumenter, løbehjul, sammenklappede kørestole og ski, skistave, snowboards, små slæder og kælke, hvis de kan placeres, så de ikke generer.

Som bagage kan også medtages sammenklappede cykler. Herudover kan medtages sammenklappede cykelanhængere, hvor hjulene er taget af. Det samlede rummål for en sammenklappet cykel eller en anhænger må ikke overstige rummålet for håndbagage.

Selskaberne transporterer kun den bagage, den enkelte kunde selv kan medbringe.

Regler for dyr

Små hunde, og andre mindre dyr, der bæres i taske, bur eller transportkasse, der er beregnet til dyr, betragtes som håndbagage og må medbringes gratis. Tasken, buret eller transportkassen må maksimalt måle 30 x 60 x 100 cm, og dyret skal forblive deri under rejsen.

Hvis du rejser med en hund, der er for stor til at være i en taske, et bur eller en transportkasse, eller hvis den sidder i en hundevogn, skal du købe en børnebillet til den. Du må kun medtage én større hund pr person.

Se individuelle regler for bus, tog og metro længere nede på siden. Hunden skal være på gulvet eller i hundevognen under hele rejsen, skal holdes i snor og skal være under din kontrol. Fører- eller servicehunde kan altid medbringes og er gratis. Det skal fremgå, at hunden er fører- eller servicehund, f.eks. ved at hunden bærer id-vest, skilt eller lignende, eller der kan vises anden dokumentation.

Kunder med dyr skal vise hensyn over for øvrige kunder og følge personalets anvisninger. Dyret må ikke opføre sig truende, og må ikke være på sæderne.  

Metro

Af hensyn til allergikere må hunden ikke opholde sig ved de 6 forreste og bagerste sæder i toget. I metroen må du kun medtage én hund per person. 

Tog

I nogle tog er dyr henvist til bestemte afdelinger. Se togets skiltning.

Når du rejser med InterCity- eller InterCityLyntog, så køb pladsbillet til din hund. Så sikrer du dig, at der er plads til hunden på gulvet foran sædet.

Busser

Du må ikke medbringe hunde i A-busser, med undtagelse af små hunde båret i taske. Hunde kan altid medtages i A-busserne i Køge, Roskilde, Næstved, Ringsted, Holbæk og Helsingør.

Større hunde må ikke medbringes i andre busser i Storkøbenhavn i zonerne 1 - 4, 30 - 33 og 40 - 44, gældende på hverdage mellem kl. 7.00 – 9.00 og mellem kl. 15.30 – 17.30.

Den forreste halvdel af bussen er dyrefrit område. Du må højest medbringe én hund pr. person.